Kurumların Yükselen Trendi: Çalışan Refahı

Pozitif bir İş Ortamı Oluşturmak için Stratejiler
Pozitif bir İş Ortamı Oluşturmak için Stratejiler
Ergofobi Çalışma Korkusu
Ergofobi: Çalışma Korkusu
Tümünü Göster

Kurumların Yükselen Trendi: Çalışan Refahı

Çalışan Refahı

Çalışan Refahı

Çalışan refahı ya da çalışan sağlığı (well-being), çalışanların genel psikolojik sağlık, duygu ve fiziksel sağlıklarını ifade eder. Son yıllarda yapılan birçok araştırma çalışan refahı ile kurumların başarıları arasında güçlü bir ilişki olduğu gerçeğini ortaya koyuyor. Bu durum da her büyüklükteki şirketler için çalışan refahına önem vermenin gereğini güçlendirmiş vaziyette.

Çalışan refahını ölçmenin ve geliştirmenin çeşitli yolu bulunuyor. Ruh sağlığı ise bu konuda kritik bir öneme sahip oluyor. Çünkü ruhsal sağlamlık ve iyi bir zihinsel sağlık, çalışanların iş yerlerinde yaşadıkları günlük stres etkenlerinin daha başarılı şekilde üstesinden gelebilmelerine fayda sağlar. Yeterli ruh sağlığı desteği görmeyen çalışanlarda ise bu durum elbette başarı, motivasyon, odaklanma gibi birçok sorun yaşamalarıyla beraber şirkete de olumsuz olarak yansıyor.

Çalışan Refahının İş Sonuçlarına Ne Gibi Bir Etkisi Oluyor

Harvard Business Review’un Küresel Mutluluk ve Refah Politikası Raporu’unda yer verdiği sonuçlar bizim için dikkat çekicidir. Raporda çalışan refahında görülen anlamlı artışın, üretkenlikte ortalama %10’luk bir artışı da beraberinde getirdiği belirtiliyor. Ayrıca çalışan memnuniyeti ile üretkenlik arasında da güçlü bir etkileşim olduğu görülmüştür.

Raporda dikkat çekici sonuçlardan bir tanesi de çalışanların, işverenler tarafından refahının önemsendiğini hissetmesi. Çalışanların işverenler tarafından önemsendiğini hissetmeleri ile fazladan yol katetme olasılıklarının da %18 daha fazla olduğu görülmüştür.

Aynı raporda müşteri memnuniyeti ve kurumlara karşı sadakat sonuçları da incelenmiştir. Müşteri memnuniyetinin %30’unun çalışanın refah düzeyi tarafından belirlendiği sonucu dikkat çekicidir. Bu durum da kurumların yüzü olan hizmet veren çalışanların, kurumlara olan sadakati ve dolasıyla refahı ile ilgili bir sonucu beraberinde getirir.

Çalışanlara Refah (Well-Being) Programları Sunmak İçin 7 Neden

  1. Refah programları çalışanların sağlıklı davranışlarını iyileştirmek, benimsemek ve sürdürmelerine katkı sağlar.
  2. Sağlık riskinin düşük olması, refah programlarının en önemli kazanımlarındandır.
  3. Refah programları sayesinde sağlık hizmetleri maliyeti azalır.
  4. Refah programları işlevselliğimizi ve verimliliğimizi artırır.
  5. Refah programlarıyla işyerinde devamsızlık azalır ve motivasyon artar.
  6. Refah programlarıyla kuruma bağlılık artırılır. Bağlılık ise verimliliği olumlu anlamda etkiler.
  7. Refah programları yüksek çalışma motivasyonunu beraberinde getirir ve sürdürülebilirliğe katkı sağlar.

Yazar: Psk. Barış Özkoparanoğlu