Ergofobi: Çalışma Korkusu

Çalışan Refahı
Kurumların Yükselen Trendi: Çalışan Refahı
İş Hayatında Başarısızlık Korkusu
İş Hayatında Başarısızlık Korkusu: “Başarılı olmalıyım”
Tümünü Göster

Ergofobi: Çalışma Korkusu

Ergofobi Çalışma Korkusu

Ergofobi Çalışma Korkusu

Son dönemlerde sıklıkla üzerinde durulan bir kavramı ele alacağız; Ergofobi.

Ergofobi, işten ve çalışmaktan korkmak anlamına gelir. Aynı zamanda abartılı şekilde iş veya istihdam korkusu olarak da bilinir. Ergofobi yaşayan insanlar, sadece çalışma düşüncesiyle bile büyük bir kaygı yaşayabilirler. Bu korkuyu mantıksız bulsalar da yoğun kaygı içerisinde durumun gerçekliğinin farkına varmak ergofobi yaşayan bir insan için oldukça zor olur.

Ergofobinin Birçok Sebebi Var

Ergofobi, birçok fobide olduğu gibi genellikle kişinin olumsuz yaşam deneyimleriyle ilişkilidir; iş yerinde taleplere yetişememe, performans kaygısı, işten çıkarılma korkusu gibi. Tüm bu olumsuz yaşantılar, kişinin işten korkması, gelecekte de aynı durumun başına gelme ihtimaline karşılık işe karşı korku geliştirmesine neden olabilir.

Tüm bunların yanında genetik faktörlerin fobilerde rolü vardır. Ailesinde iş ve işle ilgili korku yaşayan bir ebeveynin varlığı, sonraki nesilde de bu fobinin sürdürülmesinde etkili olabilir.

Ergofobi Belirtileri

Çalışma korkusu dışarıdan bakan birisi için oldukça belirgindir. Fakat bunu yaşayan kimseler mantıksız düşüncelerin yoğunluğundan ötürü bunu görmekte zorlanabilir. Fizyolojik olarak bu belirtiler

-Kalp atışının hızlanması

-Terlemede artış

-Vücudun titremesi

-Baş dönmesi

-Mide bulantısı

-Vücutta hareketsizlik veya uyuşukluk

şeklinde görülebilir. Fizyolojik belirtilerin yanı sıra ergofobi yaşayan insanlar zihinsel olarak korku ve kaygı yaşarlar. Genellikle kötü bir şey olacak veya olmak üzere düşünceleri bu duruma eşlik eder.

Ergofobi İle Başa Çıkma İçin Son Yılların Öne Çıkan Tekniği: Mindfulness

Ergofobi ile başa çıkmak amacıyla farkındalık düzeyimizi artırmak önemlidir. Royal Society Open Science’da yayınlanan bir araştırma bulgularında, insanlar için farkındalıklarını artırmanın ve farkındalıklarının nasıl yorumladıklarını görebilmek amacıyla Mindfulness’ı rehber olarak kullanmanın öneminden bahsetmişlerdir.

Ergofobinin düşünceler üzerindeki etkilerinin yanında fizyolojik etkileri de işlevselliği büyük ölçüde etkiler. Bu sebeple bedenimiz üzerinde daha yüksek farkındalık düzeyi, Ergofobi yaşayan kimseler için oldukça hayati bir öneme sahiptir. Oxford Mindfulness Merkezi eski müdürü Prof. Mark Williams bedenle kurulan iletişimi

“Farkındalığın önemli bir parçası, bedenlerimizle ve deneyimledikleri duyumlarla yeniden bağlantı kurmaktır. Bu, şu anın görüntülerine, seslerine, kokularına ve tatlarına uyanmak demektir. Bu üst kata çıkarken hissettiğimiz korku hissi kadar basit bir şey de olabilir. Farkındalığın bir diğer önemli kısmı, düşünce ve duygularımızın anbean gerçekleştiğinin farkında olmaktır. Şimdiki anı net bir şekilde görmemize izin vermekle ilgili. Bunu yapmak, kendimizi ve yaşamlarımızı görme biçimimizi olumlu yönde değiştirebilir”

şeklinde açıklıyor. Son zamanlarda Mindfulness uygulamaları ile öne çıkan bir aplikasyon bu konuda önemli bir yol kat edebilme imkanı sunuyor; Mindoor.

Mindoor, içerisinde birçok bilinçli farkındalık etkinlikleri barındıran, an ile temasımızı artıran ve bedensel farkındalık düzeyimize olumlu etkileri olan bir aplikasyon. Özellikle günlük pratiklerle bilinçli farkındalık düzeyi üzerine olumlu etkileri olan Mindoor, zihin ve beden temasını en üst düzeye çıkarıyor.

Yazar: Psk. Barış Özkoparanoğlu