Hibrit Çalışanların Uygulayabileceği 3 Ruhsal Sağlık Egzersizi

Mutlu Çalışanlar İçin 4 Altın Kural
Mutlu Çalışanlar İçin 4 Altın Kural
İş Yerinde Çalışan Mutluluğu
İş Yerinde Çalışan Mutluluğu
Tümünü Göster

Hibrit Çalışanların Uygulayabileceği 3 Ruhsal Sağlık Egzersizi

Hibrit Çalışanların Uygulayabileceği 3 Ruhsal Sağlık Egzersizi

Hibrit Çalışanların Uygulayabileceği 3 Ruhsal Sağlık Egzersizi

İş dünyasının temel yapı taşları son dönemde bir hayli değişti. Gerçekleşen en önemli değişiklik ise tartışmasız ofiste çalışma zorunluluğunun ortadan kalkması. Her ne kadar ilk başlarda bu çalışma sistemi çalışanların kendilerini mutlu hissetmesini sağlasa da günden güne mental olarak zorlanan çalışanlar görmeye başladık.

Bu çalışma sisteminde olan herkes için iş yeri artık her yer. Bununla birlikte de bir konu üzerine odaklanmak, ev-iş ayrımı gibi temel birçok konuda zorlanmalar görüldü.

Tüm bu zorluklara karşı uygulanabilecek, çalışan refahını destekleyecek 5 ruhsal sağlık egzersizi ile sizlerleyiz.

1-Duyularımızın Gücü Egzersizi

Bu egzersiz temel bir topraklama egzersizidir. Günlük mental yorgunluk ve dikkat dağınıklığına iyi gelen, uzun vadede ise o andan kopmamayı sağlayan küçük ve yararlı bir uygulamadır. Bu egzersiz için görebileceğin 1, duyabildiğin 2, koklayabildiğin 3, hissettiğin 4, dokunduğun 5 şeyi kendine say.

Bu basit aktivite stres ve kaygıya iyi geldiği gibi, günün geri kalanında da odak konusunda yararlı olacaktır.

2-Meditasyon

Meditasyonlar genellikle birçok konu başlığı zihnindeyken, o kalabalığı dağıtmak için kullandığın farkındalık egzersizlerini temsil eder. Bununla birlikte meditasyonun temellerinde sessiz bir ortam yatarken hibrit çalışanlar içinse burada uygulayabileceği kısa ve etkili iki meditasyondan bahsedeceğiz.

Beden tarama egzersizi: Bedeninizin herhangi bir bölgesini belirleyin. Oraya odaklanmaya ve orayı hissetmeye çalışın. Bunu birkaç dakika boyunca sürdürün. Duygularınızı ve hislerinizi tanımlamaya çalışın.

Yürüyüş meditasyonu: Farkındalıkla yürüyüş diyebileceğimiz bu egzersiz ise 5 duyumuzu kullanarak yaptığımız yürüme eylemini içerir. Bu yürüyüşü yaparken duygularınızı ve hislerinizi tanımlamaya çalışın. Bunu birkaç dakika boyunca sürdürün.

3-Teşekkür Pratiği

Çalışan refahı birkaç alt başlıktan oluşmakla birlikte temelde mutlu ve huzurlu bir iş yerin yaratman için olmazsa olmaz uygulamalar bütünüdür. Teşekkür pratiği ise bu uygulamalar bütününde önemli bir yere sahiptir.

Çalışma dünyasının dinamiği ile o kadar iç içe geçeriz ki, bazen kendimize yaptıklarımız için teşekkür etmeyi unuturuz. Bu pratik ise temelde kendimize, yaptıklarımız ve başardıklarımız için teşekkür ettiğimiz bir uygulamadır. Özellikle hibrit çalışma sistemlerde bireysel çalışma düzeni, bu uygulamanın önemini bizlere daha da göstermiştir. Bunu düzenli olarak uygulamak öz-değer ve öz-şefkat konularında sizi beslemekle birlikte, çalışan refah düzeyinizi de artıracaktır.

Yazar: Kln. Psikolog Barış Özkoparanoğlu