Ofis Ergonomisi Çalışan Psikolojisini Etkiler mi?

multitasking
İş Hayatında Multitasking Verimliliği Nasıl Etkiler?
ben dili
Ben Dili İle Daha İyi İletişim Kur!
Tümünü Göster

Ofis Ergonomisi Çalışan Psikolojisini Etkiler mi?

ofis ergonomisi

ofis ergonomisi

Çalıştığımız süre boyunca vaktimizin çokça bir bölümünü iş yerimizde geçiririz bu sebeple ofis ergonomisi çok önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış olduğu açıklamaya göre hayatımızın ortalama 10,3 yılı çalışmayla geçiyor. Amerikalı bir birey ise 20-65 yaş arasında haftada ortalama 40 saat çalışıyor. Bu oldukça fazla bir süre! İşte bu nedenden dolayı da çalıştığımız yerdeki birçok faktörün istediğimiz şekilde olması bizim için oldukça önemlidir. İş yerimizdeki huzur ararız, çalışma arkadaşlarımızla iyi geçinmek isteriz, çalışma saatleri yaşam akışımıza uysun isteriz. Ayrıca çalıştığımız ofiste rahat edebilmek için de ofis ergonomisinin yaptığımız işe uygun olmasını isteriz.

Ofis Ergonomisi Nedir?

Ergonomi, Yunanca Ergo: “iş, çalışma” ve Nomos: “kural, yasa” sözcüklerinin birleştirilmiş halidir ve “iş yasası, iş kuralı” ya da “işbilim” anlamına gelir. Çalışma hayatımızda önemli bir yeri olan ofis ergonomisi; yaptığınız işin türü, çalıştığınız ortam ve işinizi yapmak için kullandığınız araçlarla ilgilidir. Ofis ergonomisinin amacı, ofis çalışma alanınızı size ve yaptığınız işe uyacak şekilde ayarlamaktır. Rahat bir çalışma alanı, kendinizi en iyi şekilde hissetmenize yardımcı olur.

İş yerinde yaralanma ve hastalık meydana gelmesi yaygındır. Her ikisi de size ve işvereninize zaman ve paraya mal olabilir. İşinizi ne kadar iyi yaptığınızı da etkileyebilirler. İş yerinde yaralanmaların çoğu şunlardan kaynaklanır:

  • Düşme.
  • Tekrarlayan hareketler.
  • Oturma veya ayakta durma şekliniz (duruş).
  • Eğilme, ağır nesneleri kaldırma veya baskı veya güç kullanma.
  • Titreşimli aletlerle çalışmak.

Pek çok insan, kötü tasarlanmış bir bilgisayar, rahatsız bir sandalyenin ve / veya kötü çalışma alışkanlıklarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinin farkında değildir. Kötü tasarım veya alışkanlıklarla ilişkili yaygın semptomlar arasında sırt, boyun ve omuzlarda, ellerde ve bileklerde rahatsızlık, baş ağrısı ve göz yorgunluğu yer alır.

Ofis ergonomisi, işte daha rahat olmanıza yardımcı olabilir. Çünkü tem tersi olarak iş yerinde ergonomi, yaptığınız işe uygunsa baş ağrısı veya göz yorgunluğu gibi sorunların olma olasılığı daha düşüktür. Boyun ve sırt ağrısını azalır. Aynı görevi tekrar tekrar yapmakla bağlantılı bursit veya tendon sorunlarının önüne geçilir.

Ofis Ergonomisi Psikolojiyi Nasıl Etkiler?

Ofis ergonomisinin işimize göre uygun bir şekilde olup olmaması sizi sadece fiziksel olarak değil; psikolojik olarak da oldukça etkiler. ofis ergonomisi tasarlanırken eğer çalışanlar düşünülmediyse; çalışanın fiziksel ve ruhsal sağlığına zarar vererek psikolojisinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olan uzun vadeli sonuçlarla da karşılaşılmaktadır. Bundan dolayı ergonomik riski değerlendirirken, sadece fiziksel değil, aynı zamanda iş gücü üzerindeki psikolojik etkiyi de göz önünde bulundurmak gerekir. Ofis ergonomisi yeterli bir şekilde sağlanmadığı durumlarda;

  • İş yerine olan uyum azalır: İyi bir ergonomi elde edildiğinde, çalışanlar bedensel ve ruhsal yönden zorlanmadan içinde bulunduğu çevre ile uyum sağlayabilir. Ancak ergonomik yetersizlik kişinin işiyle ve iş yeriyle olan uyumunu azaltır.
  • Stresi artırır: iyi uyum sağlanamadığında dolayısıyla streste de artış meydana gelir. Çevresel koşulların yetersizliği ve insanı makineyle özdeşleştirilmesi kişileri daha stresli bir ruh haline sokar.
  • Verimliliği azaltır: iş yerlerinde çalışanların verimliliği oldukça önemlidir. Ancak stres içinde olan çalışan rahat edemez, işine tam bir şekilde odaklanamaz. Kendini işine veremeyen kişinin de iş verimliliğinde ve kalitesinde azalma meydana gelir.
  • Tatminsizliği artırır: Çalışanın ergonomik ihtiyaçları düşünülmeden tasarlanmış bir ofiste huzursuzluk ve tatminsizlik duygularıyla karşılaşılması oldukça olağan bir durumdur. İş yerinde yaşanan memnuniyetsizlik, kişinin moralinin çökmesine sebep olur ve ofisteki mutluluğunu azaltır.

Ofis Ergonomisini Artırmanın Yolları

Gerek iş psikolojisi için gerek fiziksel sağlık için ofis ergonomisini işe ve çalışana uygun yapmak görüldüğü gibi çok önemli. Fiziksel olarak boyun, sırt ağrısını azaltır ve bununla birlikte çalışanın mutluluğu, verimliliği ve işe olan bağlılığı artar. Ofis ergonomisini çalışanların ihtiyaçlarına göre sağlayabilmek için aşağıdaki bazı unsurlara dikkat edebilirsiniz;

İş yerlerinde mahremiyet.

Çalışanların mahremiyet, kişisel alan ve moral ortamı ihtiyaçları vardır. Çalışanların bu ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için mekânın işitsel, görsel ve toplumsal gizliliğe uygun olmasına dikkat edilmeli, bireyler arası gerekli sınırlar sağlanmalıdır.

Ofis İç Mekan Rengi

Ofisteki renk kullanımı, ışıklandırılması yine çalışanların verimliliği için önemli yer tutar. Renkleri sıcak ve soğuk renkler olarak ayırabiliriz. Sıcak renkler; kırmızı, turuncu, sarı ve tonlarıdır. Soğuk renkler ise; mavi, yeşil, mor ve tonlarıdır. Uygun bir ergonomi için önerilen renklendirmeyi sıcak renkler oluşturur. Bu renkler; morali yükseltir, performansı artırır. Ayrıca açık tonları kullanmak da önemlidir. çünkü açık tonlar iç açar, ferahlatır ve huzur verir.

Omurga Sağlığı Mobilyalar

Özellikle oturularak çalışılan işlerde alınacak olan masa, sandalye boyutlarına ve rahatlığına dikkat edilmeli. Bu kambur durma, sırt ve baş ağrılarının önüne geçmekte etkilidir. Kambur durmak, sırtınızın disklerine ve omurlarına daha fazla baskı uygular. Koltuğunuzun bel desteğini kullanın ve vücut ağırlığını diğerine göre daha fazla bindirecek şekilde oturmaktan kaçının. Eğilmekten ve uzanmaktan kaçınmak için sandalyenizi işinize mümkün olduğunca yakın hareket ettirin.

Hareket Alanı

Çok ağrı hissettiğinizde ya da yorulduğunuzda mola verebilirsiniz. Oturuyorsanız ayağa kalkın ve biraz hareket edin. Gözünüz yorulduysa gözlerinizi kapatıp dinlendirebilirsiniz. Böylece sadece fiziksel ağrılardan kurtulmakla kalmaz, yaşadığınız stres ve sıkıntılardan da biraz uzaklaşır, sakinleşirsiniz.

Ses Seviyesi ve Müzik

Dinlendirici bir müzik çalışanların moralini yükseltmekte etkilidir. Ama müziğin hafif tonda olmasına dikkat edilmelidir. Yüksek sesli müzikler çalışanlarda rahatsızlık yaratır.

Ortam Şartları

İş yerinin bakımına dikkat edilmelidir. Tuvaletler, yerler temiz olmalı, duvarlar boyalı ve iş yeri düzenli olmalıdır.  Böylece çalışanlar, çalıştığı ortamdan daha memnun olurlar. Ayrıca fazla sıcak ya da soğuk olmamalıdır. İnsanların belli bir optimum ısısı vardır. Bu ısıda kişiler daha rahat ederler ve işlerini daha sağlıklı bir şekilde yaparlar. Eğer içerisi çok havasız ya da sıcaksa havalandırılmaya önem verilmeli. Eğer çok soğuksa da gerekli ısıtma sistemi sağlanmalı. Gerekli ses yalıtımı sağlanmalı, gürültünün önüne geçmelisiniz. Fazla ses olması verimliliğin önüne geçer, çalışanlar kendilerini işlerine veremezler.

Ruh Sağlığı Desteği

Gerektiği durumlarda iş psikologları ile görüşülmeli. İş yerindeki çalışanların iş yeri ile ilgili şikayetleri değerlendirilmeli ve bunların önüne geçilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

Çalışan psikolojisi ile ilgili sorularınız ve merak ettikleriniz varsa Sizin de Well’n Work ekibi olarak uzmanlarımızla birlikte her zaman yanınızdayız.

İş Hayatında Multitasking Verimliliği Nasıl Etkiler? yazımızı okumak için buraya tıklayın.